Z czekolada w kuchni tarta

http://erp.polkas.pl/sage-symfonia/Sage Symfonia Start 2.0 Handel | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada jest samotnym z najbardziej popularnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, podaje się ją w moc możliwościach. W mało wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym rzutem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w produkcie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego który produkt chce się uzyskać. Miazga jest mielona wysoko w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów traktuje ona jakość sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się również na sucho kiedy a na mokro. Proces konszowania na ciepło jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.