Wyposazenie sklepow zywiec

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i dodatki są potrzebne w biznesie z produktami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje znacznie sposobów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w których chroni się mięso – wśród nich oddaje się witryny, zamrażarki, wyspy bądź same szafy mroźnicze. Dobrym programem, zwłaszcza w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie wyłącznie w magazynie, lecz ponadto w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Zapisuje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna istnieje ponad lada ekspediencka, na której kroi się i ładuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w magazynie mięsnym to zasługa, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna zawierać dobrze wyraźny i pewny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy i użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do porcjowania mięsa z kością. Również jest z nożami do krojenia mięsa, więcej nie warto na nich żałować. Z zmianie dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto konieczne jest wyposażenie się w wilka do ciała, człowieka do prowadzenia mięsa na pragnienie klienta. Chociaż nie istnieje zatem konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest i kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania towaru i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest również zainstalowanie klimatyzacji, która przydatna istnieje w utrzymaniu dobrej temperatury w klas sprzedaży – szczególnie latem. Istotne istnieje zarówno oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na wystawy.