Uziemienie ladunku elektrycznego

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy od tego, czy rzeczywiście będzie ona używana. Jeśli krajalnica uznaje istnieć właśnie kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W wypadku, gdy cenimy sobie wygodę, a w kuchni spędzamy dość wielu czasu, przygotowując posiłki i desery, daleko jest owo piękna droga!

Krajalnica to klasyczna opcja dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na całej grubości części w zaledwie kilka sekund. To jedno tyczy wędlin i serów - szybko i dobrze, i przede wszystkim estetycznie. Nie zazwyczaj tak to oczekuje, kiedy w grę wchodzi jedynie deska do cięcia i nóż.

Najistotniejsze czynniki Najważniejsze punkty krajalnicy to obrotowe ostrze z ofertą regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić równe lub ząbkowane. Te idealne idealnie nadają się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są stworzone ze określeni hartowanej, bo dzięki temu są trwalsze. Jeśli idzie o korpus krajalnicy, możemy nabrać te wyprodukowane ze byliśmy nierdzewnej lub tytanu, bądź same z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To jedyne tyczy podajnika. Że jesteśmy sens używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie dopiero na chwila precyzyjne krojenie, ale przede wszystkim na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często włączają do wyboru inne ciekawe gadżety. Drinkiem z nich jest tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie stoi się bardziej higieniczne, a przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym kolorowym dodatkiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest cenna? Taka dana do użytku domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na zbytu są również krajalnice do zabudowy, i ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i lokalom gastronomicznym to teraz spory wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Przecież ich dostań już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.