Rejestracja kasy fiskalnej w urzedzie

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten towar jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta robiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W realizacji w terenach gastronomicznych możemy wystąpić dwa zasadnicze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie ma ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie traktowane istnieje w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć kilka zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i codzienną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta jaki z niecierpliwością czeka przy stole na własne zdanie. Dodatkowym atutem jest możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co poprawia ich przestrzeganie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być dobre wymiary, idące na jej bliskie użytkowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a i nowoczesny i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność sam z ogromniejszych kosztów, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można pobrać na ostatni punkt ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym być okazję jej przetestowania oraz przeszkolenia gości z wartości jej poznawania i współpracy z programami do obsługi punktów restauracyjnych.