Oplacalna produkcja ekologiczna

Pewien okres teraźniejszemu w Prawdziwej Brytanii poszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do budowania niemal na całym kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, że w magazynach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie opracowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy ale ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie czerpiące z chowów ekologicznych, w działalności okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są drogą na uzyskanie rynku, a sama jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często stosowaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami dodającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można zdobyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie zostały napompowane chemią.

wyposazenie gastronomiUrządzenia gastronomiczne dla twojego sklepu Polkas Kraków

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin wysokiej jakości, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny może stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać trochę więcej na sprawdzone produkty odpowiedniej jakości zamiast truć organizm…