Najlepszy sposob konserwacji zywnosci

tłumaczenia warszawaBiuro Tłumaczeń - Warszawa. Profesjonalnie, szybko i rzetelne.

Aby zapobiec marnotrawieniu żywności, przemysł spożywczy, jak również gastronomia, czy sklepy, pakują artykuły żywnościowe w sposób próżniowy. Do tego celu służą różnego typu pakowaczki próżniowe. Pakowanie próżniowe jest to jeden z najlepszych sposobów konserwacji żywności. Metoda ta zapewnia wielokrotne przedłużenie jej przydatności do spożycia, zachowując jednocześnie odpowiedni smak i zapach, oraz wilgotność i świeżość.

Takie przechowywanie produktów, zapobiega mieszaniu się zapachów, a ponadto, zabezpiecza przed dostępem powietrza (główną przyczyną psucia się jedzenia), oraz bakterii i pleśni.
Proces pakowania próżniowego, polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania, przy jednoczesnym utworzeniu szczelnego zgrzewu. Każda pakowarka posiada pompę i listwę zgrzewającą. Można wyróżnić pakowarkę bezkomorową i komorową.
Pakowarka bezkomorowa jest urządzeniem niewielkich rozmiarów, dedykowanym głównie dla gospodarstw domowych, a większe i bardziej wydajne modele używane są także w gastronomii, czy w małych sklepach. Pakowany produkt pozostaje na zewnątrz urządzenia, a we wnętrzu umieszczany jest koniec worka, który powinien mieć fakturę moletowaną, następnie przyciska się go pokrywą, tworząc zgrzew, jednocześnie powietrze jest odsysane. Pakowarka bezkomorowa doskonale się sprawdza do pakowania produktów o nietypowych, czy podłużnych kształtach, np., kiełbasy, czy wędzonych ryb. Jej zaletą jest również niska cena zakupu i możliwość wykorzystywania różnorodnych rozmiarów worków, a także folii w rękawie.
Pakowarka komorowa jest zamykana hermetyczną pokrywą, w której wnętrzu umieszcza się produkt wraz z opakowaniem. Proces odsysania polega na wytworzeniu próżni we wnętrzu urządzenia, po czym następuje zgrzanie folii i maszyna otwiera się samoczynnie. Parametry zgrzewania, oraz proces stopniowania siły odsysania powietrza są regulowane. Pozwala to na pakowanie produktów płynnych ( po uprzednim zastosowaniu wewnątrz płyt wypełniających, służących również do skrócenia czasu zgrzewania, znajdujących się w standardowym wyposażeniu pakowarki), oraz produktów kruchych. Urządzenia tego typu są bardzo wygodne w użytkowaniu i tanie w eksploatacji, dzięki możliwości zastosowania niedrogich worków z gładkich folii. Pakowarki komorowe wykorzystywane są głównie w zakładach przemysłowych.