Czesci zamienne w krajalnicach

Zakładając własny punkt gastronomiczny z przepysznymi i świeżymi kanapkami albo sklep spożywczy czy mięsny potrzebna jest nie tylko wiedza dotycząca przyrządzania różnych potraw czy zdolności organizacyjne, ale również zdolności komunikacyjne. Potrzebna jest także wiedza z zakresu wyboru odpowiedniego sprzętu albo nawet wymiany części.

Jednym z najbardziej podstawowych oraz popularnych i chętnie kupowanych sprzętów niezbędnych w przemyśle gastronomicznym, niezależnie od wielkości czy rodzaju danego punktu albo sklepu, są krajalnice. W zależności od potrzeb mogą to być te służące do krojenia pieczywa – najczęściej chleba, sera albo wędlin. Zakup takiego sprzętu znacznie ułatwia oraz przyśpiesza naszą pracę, a do tego wyraźnie zmniejsza straty i pozwala oszczędzać energię elektryczną. Ponadto sprawia, że stanowisko pracy pozostaje czyste oraz higieniczne, co jest równie ważne w pracy w gastronomii, jak szybkość działania. Jest to więc niezbędna i bardzo praktyczna pomoc w codziennej pracy. Podstawowymi elementami takiego sprzętu są oczywiście noże do krajalnic. Różnią się one między sobą kształtem, długością czy materiałem, z którego zostały wyprodukowane, w zależności od ich przeznaczenia, czyli danego materiału do krojenia.

Jeżeli chodzi o te przeznaczone do krojenia chleba, warto zainwestować w te wykonane ze stali nierdzewnej oraz kwasoodpornej, która powoduje, że są bardzo twarde, wytrzymałe i co za tym idzie, ich jakość jest wyższa i wydłuża to czas użytkowania, aż do momentu ich pierwszego naostrzenia. Ostrzenie należy wykonać w specjalnym serwisie czy zakładzie, w którym zostały kupione. Nóż przeznaczony do szczególnie dobrych krajalnic znanych firm, który służy do krojenia wędlin wykonany jest również ze stali nierdzewnej, a te przeznaczone do sera często są teflonowe. Niezależnie od materiału należy pamiętać, żeby kupować części zamienne tylko w firmowych sklepach oraz odpowiednio dobrane do naszego sprzętu. W niektórych modelach wymiany noża można dokonać bez problemu samodzielnie, ale oczywiście można to również zrobić we właściwym do tego typu zadań serwisie. Należy pamiętać, żeby dbać o krajalnicę, regularnie ją czyścić, pamiętać także o ostrzeniu noży, ale i dbać o wszystkie pozostałe elementy. Tego typu działania pozwalają na znacznie dłuższy czas jej użytkowania.