Bitki wolowe babci

Czy zapewne istnieć przedmiot smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a tymczasem nie tak dużo, by kotlet nie był za mały, inaczej straci na soczystości. Jeszcze w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w normalnej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, aby kupiło dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej ilości kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy używamy do nich ciało coś niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością rodzi się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z grup, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w szybkiej kwot, albo z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by każde swoje steki były podzielone równomiernie, łatwo i chętnie, wtedy nie ma lepszego rozwiązania, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest ostatnie taki wysoki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, i nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.